• Etusivu
  • Tuotteet
  • VIP-Kasvattaja
  • Ruokaturvallisuus
  • Jälleenmyyjät
    • Jälleenmyyjille
  • Yritys
  • Annoslaskuri
0
Rasvahappotasapaino koiran ruokinnassa
10.3.2017
Suomen vahvin ohjastaja, Pertti Puikkonen
29.3.2017

Koiran epilepsia

15.3.2017
Categories
  • Ajankohtaista
  • Kokemukset
Tags

 

Koiran epilepsia

Koiran epilepsia tunnetaan laajalti uskollisten ystäviemme yleisimpänä neurologisena eli aivoista lähtöisin olevana sairautena. Noin yksi sadasta koirasta sairastuu epilepsiaan elämänsä aikana. Ikävä kyllä omistaja ei voi paljoa vaikuttaa oman lemmikkinsä kohtaloon, mutta onneksi tunnollisille omistajille löytyy monia eri hoitomahdollisuuksia, joista voi valita itselleen ja koiralleen sopivan.
Tulevan koiran omistajan kannattaa pitää mielessä koiraa hankkiessa, että toiset koirarodut sairastuvat toisia helpommin epilepsiaan. Esimerkkeinä voidaan mainita beagle, kultainennoutaja ja labradorinnoutaja, joilla jopa yksi viidestä koirasta voi saada epilepsian.

Mikä on epilepsia?

Koiran epilepsia eli kaatumatauti on eläimen aivosolujen välisiin sähköisiin yhteyksiin toistuvasti aiheutuva häiriö. Käytännössä koiran epilepsiakohtauksen aikana koko koira tai osa sen lihaksista nykii hallitsemattomasti. Yleensä kohtaus alkaa pienestä häiriökäyttäytymisestä ja koiran levottomuudesta tai sekavuudesta. Tämän jälkeen kohtaus saattaa edetä vakavampaan kouristeluvaiheeseen.
Koira voi saada epilepsia kohtauksen milloin tahansa. Aivojen toiminnan rasitus tai kohtauskynnyksen madaltuminen (kuten stressi, väsymys, tietyt lääkitykset tai muu virusperäinen sairaus) käynnistävät kohtauksen, mutta toisinaan koira voi reagoida ilman näkyvää syytä. Tästä johtuen epilepsiakoirat sekä niiden omistajat eivät voi elää yhtä villisti ja vapaasti kuin terveet koiraperheet, mutta hoidon avulla elämä voidaan yrittää normalisoida.

Epilepsian hoito

Epilepsiaan ei ole täydellistä parannusta, mutta tutkimuksen ja testien kautta on löydetty oireita helpottavia ja jopa lähes kokonaan poistavia hoitokeinoja. Koiran epilepsia vaatii tarkkailua ja ilman hoitoa se pahenee nopeasti. Hoidon ohella tärkeintä on pitää huolta, että lemmikki ei satuta itseään epilepsiakohtausien aikana. Yleensä paras hoitotulos syntyy yhdistelemällä kaikkia alla mainittuja hoitokeinoja ja löytämällä niiden parhaat puolet omalle koirallesi.

Lääkkeet

Kun koirallamme todetaan sairaus, on ensimmäinen reaktio löytää vaivaan sopiva lääke. Epilepsian tapauksessa tilanne ei ole kuitenkaan yhtä helppo kuin normaalin koiraflunssan tai vaikkapa tulehduksen sattuessa. Epilepsialla voi olla monia syitä ja lisäksi se vaikuttaa eri koiriin eri tavalla. Näistä syistä johtuen oikeaa lääkettä, joka tehoaa hyvin, on vaikea löytää.
Erityisesti lääkityksen alkuaikoina vaaditaan monia eläinlääkärikäyntejä ja lääkkeen toimivuuden seurantaa. Oikea annostus ja lääke löydetään kokeilujen kautta, joten sopivan ratkaisun löytymiseen menee aikaa. Kun sitten vaikeuksien kautta päästään voittoon ja koiralle löydetään sopiva lääkitys, voivat oireet kadota jopa kokonaan. Oikein lääkitty koiran epilepsia saattaa olla täysin huomaamaton toistuvia lääkintäkertoja ja lääkärikäyntejä lukuun ottamatta.

Ruokinta

Kuten aina terveyteen liittyvissä ongelmissa, voi epilepsiankin vakavuuteen vaikuttaa terveellisellä ruokinnalla. Hyvä lähtökohta koiran epilepsian hoidolliseen ruokintaan on alentaa proteiinin määrää ja luopua kokonaan lisäaineita sisältävistä ruuista, joiden tiedetään lisäävän kohtauksien riskiä.
Kaikki ihmisepileptikot ja heidän tuttavansa ovat luultavasti kuulleet ketogeenisestä ruokavaliosta, joka sisältää paljon rasvoja, mutta vain vähän hiilihydraatteja ja proteiineja. Tämän ruokavalion on testattu toimivan ihmisillä, mutta koirien tilanteessa tutkimustietoja ei ole. Ihmisen ja koiran elimistöt ovat kuitenkin perusteiltaan samantapaiset, joten katogeenisen ruokavalion kokeilemista suositellaan myös lemmikkien epilepsian hoitoon.

Lisäravinteet/täydennysrehu

Kun perusruokinta on saatu kuntoon, on aika siirtyä pelättyyn ravinnelisien ja vitamiinien maailmaan. Sopivista ruokintamuodoista ei ole yhtä yhtenevää mielipidettä, mutta tällä hetkellä tunnetaan muutamia aineita, jotka auttavat useimpia epileptikkokoiria.
Yleisimpiä käytettyjä vitamiineja koiran epilepsian hoitamiseen ovat B6-vitamiinit, joiden puutoksien tiedetään aiheuttavan epilepsiaa monissa eläinlajeissa. Myös muut vitamiiniarvot on hyvä pitää sopivilla tasoilla, koska koiran ollessa heikkona on epilepsiakohtauksen helpompi hyökätä sen kimppuun. Vitamiinien lisäksi monet omistajat antavat koirillensa tiettyjä hivenaineita, kuten lisäsinkkiä, -magnesiumia ja -mangaania.
Yksi uudemmista hoitomenetelmistä on omega-3-rasvahappojen lisääminen koiran ruokavalioon. Aiheesta ei ole tehty virallisia tutkimuksia, mutta monet omistajat ovat löytäneet apua kalaöljyistä ja muista omega-3-lisistä. Lue esimerkiksi sivustoltamme Minni-koiran mielenkiintoinen tarina, jossa Effektri Dog -kalaöljyn säännöllinen käyttö poisti oireet lähes kokonaan. Minnin kohdalla tilannetta seurataan aika-ajoin. Yksi omega-3-rasvahappojen tunnetuista vaikutuksista on aivojen ja hermoston kehittäminen, jonka on arvailtu olevan kalaöljyn epilepsiaa lieventävän vaikutuksen salaisuus.
Vaikka tutkimuksia ruokinnasta koiran epilepsian hoitokeinona on vain kourallinen, tiedetään varmasti yksi asia: koiran ravintoarvojen ollessa vinksallaan kasvaa myös kohtauksien todennäköisyys ja vakavuus. Koska emme yleensä syötä koirillemme omega-3-pitoista ruokaa (käytännössä tällä tarkoitetaan rasvaisia kaloja), on kalaöljyn lisääminen hyvä tapa tasoittaa arvot ja ruokkia koiraa sen tarvitsemalla tavalla. Omegoiden lisäksi muita puutostiloja, joita kannattaa pitää silmällä ovat B-vitamiini, jodi ja kalsium.

Vaihtoehtoinen lääketiede

Lääkkeiden ja ruokinnan lisäksi on olemassa kolmas hoitokeino, josta löytyy ristiriitaisia mielipiteitä. Erityisesti Yhdysvalloissa koiranomistajat ovat aloittaneet liikkeen huonosti toimivia kalliita lääkkeitä vastaan ja kääntyneet vaihtoehtoisen lääketieteen puoleen. Akupunktio, magneettihoidot ja aromaterapia ovat vain muutamia esimerkkejä hoitomuodoista, joita tarjotaan.
Näiden keinojen toimivuutta ei voi kommentoida suuntaan tai toiseen. Tieteellisiä todisteita ei ole, mutta monet koiranomistajat hehkuttavat koiriensa ihmeparantumista. Toisaalta usein kuulee lemmikinomistajista, jotka ovat maksaneet maltaita toimimattomista hoidoista.
Paras keino tietää, toimiiko hoitomuoto juuri sinun koirallesi, on testata sitä. Mitä emme tekisikään rakkaiden lemmikkiemme puolesta?
 
Eläinhoitaja Viivi Severiina
 
Lähteet:
http://www.elainlaakariin.fi/koiran-epilepsia/
http://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-terveys/perinnollisista-sairauksista/koiran-epilepsia
http://www.hankikoira.fi/koiratietoa/koiran-terveys/koiran-sairaudet/epilepsia-eli-kaatumatauti
http://www.petmd.com/dog/conditions/neurological/c_dg_seizures_convulsions
http://www.borgakers.fi/artikkeli2.html
http://www.siperianhusky.fi/lehdet/lehsis/jutut/2000_04/SH3-2003s.28-31_epi.pdf
http://www.canine-epilepsy.com/healthydiet.html#NutritionalDeficiencies

Jaa
0
mikko
mikko

Related posts

11.4.2019

Onko nappulassa riittävästi omega-3-rasvahappoja?


Read more
4.12.2018

Omega-3 kissalle – Effe Balance


Read more
6.11.2018

Kansallisaarteemme; suomenpystykorva


Read more

Comments are closed.

Linkkejä


  • Annoslaskuri
  • Blogi
  • Usein kysyttyä
  • Jälleenmyyjäportaali
  • Tutkimusraportti Balanstri Omega3+
  • Ruokaturvallisuus

Testitulokset



© Copyright 2019 Effebalance
0
  • Etusivu
  • Tuotteet
  • VIP-Kasvattaja
  • Ruokaturvallisuus
  • Jälleenmyyjät
  • Yritys
  • Annoslaskuri