74-kiloinen Romus pelkäsi pieniä hämähäkkejä.
Koirien rasva-aineenvaihdunta herättää kysymysmerkkejä harrastaja- ja ammattipiireissä ja syystäkin. Kuinka paljon on riittävästi omega-3 rasvahappoja? Onko yliannostelusta hyötyä tai kenties haittaa? Mistä tiedän imeytyykö käytössä oleva rasvahappovalmiste koiralleni? Näihin kysymyksiin ja oikean annoskoon takaamiseksi kirjoitimme kokonaisen artikkelin aiheesta.
Tänään tutkimme Romus-nimisen Tanskandoggin mielenkiintoisia tuloksia rasva-aineenvaihdunnan näkökulmasta. Balance Kit-testi mittaa 11 rasvahappoa (98% veren rasvahapoista) ja sen pääpaino on välttämättömissä monityydyttämättömissä omega-6- ja omega-3-rasvahapoissa, mutta se mittaa myös tyydyttyneitä (C16:0, C18:0) sekä kertatyydyttymätöntä (C18:1) rasvahappoa. Erityisesti pieniä hämähäkkejä ennen pelännyt Romus-koira ilmoittautui Effe Balancen omega-3 terveyskonseptiin mukaan ensimmäisenä Tanskandoggina Suomessa. Koiratutkimus aloitettiin näytteenotolla marraskuussa 2016, jonka jälkeen ruokintaan lisättiin neljän kuukauden ajan Effektri-omega-3 rasvahappoa painon mukaan 15-20ml muun ruokinnan lisänä.
Lähtötilanteessa on huomattavasti parannettavaa!
Romus 70kg, Tanskandoggin ruokavalio on sisältänyt laadukasta eläinkaupoissa myytävää nappulaa, jonka pääproteiinilähteenä on ollut lammas. Hiilihydraattien osuus koirien kuivarehutuotteissa vaihtelee valmistajien reseptien mukaan, mutta yleisesti liikutaan 30-70% välillä. Koiraharrastajat kehuvat 50/50 -ruokinnan hyötyjä, joka tarkoittaa sitä, että 50% sapuskasta annetaan kuivana ja 50% raakana. Käytännössä se voisi tarkoittaa 3dl kuivanappuloita + 300g raakaa lihaa per päivä, Romuksen kohdalla annoksen tulisi tosin olla hieman suurempi. Kuivarehun “tuunaaminen” tuoreella, eli raa’alla lisää aktiivisien entsyymien määrää elimistössä, joka edesauttaa mm. ruoansulatusta ja ravinteiden imeytymistä.
Seuraavaksi käymme läpi testiraportin kolme eri indeksiä; omega-3 indeksi, omega-6 omega-3 suhde sekä omega-6 arakidonihapon ja omega-3 eikosapentaeenihapon suhde. Näiden indeksien avulla saamme helposti tulkittua koiran rasva-aineenvaihdunnan tilaa lähtötilanteessa kontrollipediodin ykkösmittauksen tuloksista, sekä muutoksia yhdentoista rasvahapon arvoissa koejakson lopussa.
Omega-3-indeksi mittaa syvänmerenkaloista saatavien EPA- ja DHA-rasvahappojen imeytymistä koiran elimistöön ja osuutta prosenttiyksikköinä suhteessa koko rasva-aineenvaihduntaan. Romuksella EPA:n ja DHA:n osuus ruokavalion sisältämistä rasvoista lähtötilanteessa 1,6%. Lähtötilanteen tulos on heikko, sillä omega-3 indeksin kuuluisi olla vähintään 6%. Tuloksien parantamiseksi ruokavalioon kannattaa lisätä omega-3 rasvahappoja pienten rasvaisten kalojen tai omega-3 valmisteen muodossa.
Huom! Koira ei kykene hyödyntämään kasviperäisiä omega-3 rasvahappoja (ALA) omega-3 indeksin parantamiseksi.
Omega-6 omega-3-indeksi mittaa ruokavalion sisältämien rasvojen suhdetta. Ihanteellinen arvo liikkuu 1:1 – 5:1 välillä, jolloin tulehdusta edistävien omega-6 rasvojen osuus on enintään viisi kertaa (5:1) suurempi tulehdusta hillitseviin omega-3 rasvoihin verrattuna. Mikäli suhdeluku on 10:1 tai enemmän kertoo se siitä, että ruokavalion sisältämät rasvat lisäävät todennäköisyyttä tulehdusperäisten ongelmien ilmentymiseen. Romuksen omega-6 / omega-3 suhdeluku alkumittauksessa 8.6, eli ruokavalio sisältää 8,6 kertaisen määrän omega-6 rasvaa suhteessa omega-3 rasvaan, tulos on tyydyttävä.
AA/EPA -indeksi mittaa arakidonihapon (AA) ja eikosapentaeenihapon (EPA) keskinäistä suhdetta ja kertoo mikäli ruokavalio sisältää liikaa voimakkaasti tulehdusta edistäviä omega-6 rasvahappoja suhteessa tulehdusta hillitsevään omega-3 eikosapentaeenihappoon, tavoitearvo on 3 tai alle. Eikosapentaeenihappo (EPA) on yksi välttämättömistä omega-3 rasvahapoista, joka suojaa tulehdukselta sekä tukee koiran immuunijärjestelmän toimintaa. Tulos saadaan laskemalla arakidonihapon prosentuaalinen osuus suhteessa eikosapentaeenihappoon.
Taulukko 1. Romuksen rasvahappoprofiilin ensimmäinen mittaus
Yllä olevassa taulukossa esitetty Romuksen 11:n rasvahapon prosentuaaliset arvot ykkösmittauksessa. Romus-koiran AA/EPA = (18,4% / 0,7%) = 26,3 kertainen määrä arakidonihappoa suhteessa eikosapentaeenihappoon. Tulos on erittäin heikko ja syy löytyy välttämättömän omega-3 EPA:n kroonisesta puutostilasta. Tavoitteellisiä hyötyjä omega-3 kalaöljyllä koirille on pilvin pimein. Yleisesti koiranomistajat hakevat helpostusta karvan jatkuvaan kutinaan, hilseilevään iho-allergiaan, nivelten hyvinvointiin sekä immuunijärjestelmän normaalin toiminnan tueksi. Ruokinnan suunnittelussa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota omega-3 rasvahappojen alkuperään. Hyötyjen saavuttamiseksi kasviperäinen omega-3 rypsi-,pellava-,soija-,maissi- ja auringonkukkaöljystä voidaan halutessa myös hieroa ulkoisesti koiran iholle, näin vältyt mahdolliselta riskiltä sotkea koirasi omega-6 ja omega-3 tasapainoa ruokinnan kautta.
Ihon pintakerroksen ja karvan hyvinvointiin erinomaisesti sopiva kertatyydyttymätön omega-9 rasvahappo tulee Effektriin tarkoin valitusta lajikkeesta, jonka hedelmien oikea poiminta-aika vaikuttaa neitsytoliiviöljyn sisältämien herkkien fytoravinteiden määrään positiivisesti. EVOO, eli extra-neitsytoliiviöljy sisältää huomattavan suuren määrän luonnollisia E-vitamiinin tavoin toimivia flavonoideja, eli antioksidantteja. Omega-9 EVOO on runsaan polyfenolipitoisuuden ansiosta ominaisuuksiltaan muita kasviöljyjä huomattavasti stabiilimpi, se parantaa lihasten joustavuutta ja sillä on todettu olevan nuorentava vaikutus.
Neitsytoliiviöljyn kyky säilyä hapettumista vastaan on erinomainen, tästä aiheesta puhumme lisäämuutaman viikon kuluttua, pysykää kanavalla!
Seuraavaksi vertaamme muutoksia veriarvoissa neljän kuukauden kontrollin ykkös- ja kakkosmittausten välillä.
Omega-3-indeksi parantunut 1,6% —> 4,4% eli heikosta tyydyttäväksi.
Omega-6 omega-3-indeksi parantunut 8,6 —> 5,3 eli tyydyttävästä lähelle tavoitetta (5:1)
AA/EPA -indeksi parantunut 26,3 —> 6,5 merkittävä muutos ja arvo tyydyttävällä tasolla
Omistajan kommentit:
Romus 4,5v on leikattu uros Tanskandoggi. Romuksen turkki on aina ollut pehmeä, mutta kiilloton ja helposti likaantuva. Johtunee rankasta suolistosairaudesta, jota kesti pennusta aina 1,5v ikään asti. Näkyvimmät muutokset ovatkin olleet turkissa. Se on pehmentynyt entisestään, ei taliinnu entiseen malliin (jonka vuoksi koira ei haise enää niin pahasti koiralle) ja karvaa voi kuvailla jopa kiiltäväksi. Myös anturat ovat pehmeät ja joustavat. Suolisto on edelleen herkkä, mutta ongelmia entistä vähemmän ja “romahduksia” harvemmin. Onko öljyn kohottamalla vastustuskyvyllä vaikutusta, uskoisin että jotain varmasti on! Liikkuvuus tälläkin kaverilla ollut aina hyvä, paino on pysynyt normaalina ja koko elimistö tuntuu toimivan hyvin. Jos öljy ylläpitää liikkuvuutta Haikun tavoin, on meillä vauhdikkaita vuosia vielä edessä.
-Sanna
Saavuttaaksemme ihanteelliset testitulokset, tavoitteena on Romuksen kohdalla järjestää kolmas rasvahappojen mittaus. Muutoksena ensimmäiseen kontrolliin Romuksen päivittäinen Effe-annos jaetaan kahteen osaan, josta toinen nautitaan aamu- ja toinen iltaruokinnan aikana. Jakamalla päivittäisen annoksen kahden eri ruokintakerran välille, voit mitä todennäköisimmin parantaa imeytymistä entisestään, se ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Kolmannen kontrollin tulokset on luvassa tämän syksyn aikana!
Yleisesti hyväksi todettu ohje on kasvattaa päiväannosta mikäli koira on säännöllisesti kovassa rasituksessa. Pitkät metsälenkit, harrastusten parissa touhuaminen ja saaliseläinten jahtaaminen kaikki kasvattavat omega-3:n tarvetta elimistössä. Koiran omegatasot on nyt helppo mittauttaa Effektri Balance Kit -kuivaverianalyysin avulla.
Kysy mahdollisuutta näytteenottamiseen palvelevalta eläinlääkäriasemaltasi. Tapahtumien yhteydessä kysy tarjous info@effebalance.fi tai soita palvelunumeroomme 0400-187077
Eläimellistä terveyttä!