Kuva: Solveig Nordström
Joskus jääkiekkojoukkueen pukukopissakin puhutaan järkeviä asioita, toteaa ragdoll-kissarodun kasvattaja Jari Mäkinen pilkesilmäkulmassa kumppanin hymyillessä vierellä 🙂 ” Ensimmäiset kosketukset omegoihin ja juuri Effeen tuli tuttavalta juuri kyseisestä paikasta ja jälkeenpäin ajatellen ajoitus oli ainakin kohdallaan”, Jari arvioi.
Effe Balance on viime aikojen saatossa saanut paljon kyselyitä kissoille suunnatusta tuotteesta. Lienee huhut kiertäneet hienoista kokemuksista tuolta koira-ja hevospuolelta. Nyt, etenkin kun VIP-pentuohjelma lanseerattiin koirille, heräsi samalla myös moni kissan kasvattaja pohtimaan josko pentupakettia saataisiin myös kissoille. Tosiasiassa monet kissaihmiset ovat jo bonganneet Effen, mutta koiran ja hevosen kuvat pulloissa ovat toistaiseksi hämänneet hieman, eivät kuitenkaan enää. Effe Balance vastasi huutoon ja liittää kissat nyt mukaan hyötymään omega-3-rasvahapoista Effektrin suotuisalla avustuksella.
Effen oma toimitus kävi tapaamassa, voisiko sanoa melko kokenuttakin kasvattajapariskuntaa paikallisella huoltoasemalla Lähtökohdat tapaamispaikan puitteista ei antanut aihetta riemunkiljahduksille, mutta taustatiedot, joita Maritalta ja Jarilta saatiin, jättivätkin tuon kohtaamispaikan merkityksen melko vähäiseksi.
Marita ja Jari harjoittavat kasvatustoimintaa nimellä Ragtail Kissala ja ovatkin lähettäneet pentueita maailmalle jo vuodesta 2008. Kasvatettavat ovat kissalan-nimestäkin pääteltävissä, eli Ragdoll rotukisssoista on kysymys. Ragdoll on Suomen yleisin rotukissa totevat kummatkin liki yhteen ääneen. Suomen kissaliitossa ragdollia kuvaillaan näillä sanoilla:
” Ragdoll-rotu syntyi 1960-luvun alkupuolella Kalifornian Riversidessa, kun pitkäkarvainen valkoinen kotikissa nimeltä Josephine synnytti pennut, jotka osoittautuivat luonteeltaan poikkeuksellisen rauhallisiksi, seurallisiksi ja lempeiksi. Kerrotaan, että ne myös valahtivat veltoiksi niitä käsiteltäessä. Naapurissa asunut kissakasvattaja Ann Baker kiinnostui pennuista ja onnistui hankkimaan itselleen niistä kolme. Niillä hän aloitti jalostustyön, joka loi perustan rodulle. ” Koko juttu kissaliiton sivuilla. Kissaliitto
Tästä pääset Maritan ja Jarin Ragtail Kissalan omille sivuille: Ragtail Kissala
Maritalla ja Jarilla on kotona tällä hetkellä kuusi omaa kissaa. Perhe on aktiivisesti mukana kissanäyttelyissä ja kasvatustoiminnassa eri puolilla Suomea ja välillä he piipahtavat myös ulkomailla. Vimeisin Unkarin matka oli vasta marraskuun loppupuolella. Menestystä on vuosien varrelta tullut ja katselimmekin yhdessä tuomareiden kirjoittamia arvosteluita. Kerrassaan mielenkiintoista.
Pian keskustelu kuitenkin ajautui heillekkin tärkeään aiheeseen, joka liittyi kissojen terveyteen ja tulehdusperäisiin ongelmiin.
6,5 vuotias Turre nostettiin esille, joka ei saanut loppukesästä kovin hyvää ennustusta jatkuvien haasteidensa vuoksi.
” Elokuussa päätettiin aloittaa Effen annostelu itseasiassa kolmelle kissalle, Pörrille, Turrelle ja Kimille. Kolme muuta kissaa jätettiin tarkoituksella ilman Effeä, jotta muutoksia olisi helpompi seurata. Vaikka varsinaista epäilystä ei toimivuutta kohtaan olisikaan ollut, niin kyllä siellä taustalla aina pieni suomalainen varauksellisuus kytee”, Jari arveli.
Oikeastaan kaikille kissoille tuli melko nopeasti muutoksia turkkiin, ruokahaluun ja yleiseen kuntoon. Parin kuukauden jälkeen kissat olivat ottaneet painoa lisää, sillä ruokahalu öljyn annostelun jälkeen oli parantunut tuntuvasti. Monesti puhutaan, että kissat ovat nirsoja erilaisten kalaöljy-valmisteiden kohdalla mikä on erikoista, koska ovathan kalat kuitenkin kissojen suurinta herkkua. Näiden kissojen kohdalla huoli oli turha ja aina pipetillä tai ruiskuilla annostelu on vaihtoehto.
Jari mietti, että annostelun säännöllisyys toi työvoiton. ” Tietysi alkuun on hankala muistaa uusi päivittäinen tapa, mutta kyllä sen ruoankin joka päivä muistaa kissalle laittaa ”
Marita ja Jari päättivät siis aloittaa annostelemaan Effeä Pörrille 9v, Turrelle 6,5v ja Kimille 2,5v. Pörri oli sairastellut virtsatietulehduksia, päällä oli lääkekuuri ja paino oli pudonnut huomattavasti ruokahaluttomuuden vuoksi. Selkänikamat alkoivat paistaa jo turkin läpi. Pörri ei käy näyttelyissä, eli ulkoisilla asioilla ei ole niin paljoa merkitystä, mutta ruokahaluttomuus ja jatkuvat tulehdukset viittaavat siihen, että ruokinnassa ja sitä kautta elimistön toiminnassa on jotakin pielessä.
6,5 vuotias Turre lähti Effen ” kokeilukierrokselle” osin samoista syistä mitä Pörri, mutta lääkärit löysivät kasvaimen toisesta munuaisesta. Sisätautien erikoislääkäri ja vanhempi kokenut eläinlääkärit olivat yhtämieltä havainnosta. Turren kanssa oli tarkoitus osallistua maailmannäyttelyyn Tampereella 2018, mutta lääkäri aivan oikein, kielsi osallistumisen näyttelyyn heikon vastustuskyvyn ja ylimääräisen stressin aiheuttamisen välttämiseksi. Turren tulehdusarvot olivat pilvissä, pieni vatsahaava, verenpaine koholla ja sydämemestä kuului sivuääni. Turrelle ei juuri näkynyt valoa tunnelin päässä ja aika tuntui käyvän tiimalasissa vähiin.
Turren ruokakippoon annosteltiin Effeä muiden kissojen tavoin. Samalla käynnissä oli kuuden viikon mittainen antibioottikuuri ja ruokahalu alkoi löytyä sieltä pikkuhiljaa. Marita ja Jari ovat nyt neljä kuukautta myöhemmin valmiit vastailemaan ihmisten kysymyksiin Turren voinnista tällä hetkellä ja miten tähän tilanteeseen päästiin. Viestejä voi laittaa osoitteeseen: maritafriberg@gmail.com tai asiakaspalvelu@effebalance.fi
Kimi valittiin Effe-kolmikkoon näyttelytaustansa vuoksi. Mielenkiinnolla seurataan tätä leikkaamatonta kollia ja samojen haasteiden kehittymistä suuntaan taikka toiseen. ” Leikkaamattomat kollit yleensä laihtuvat ja karva huononee keväällä, ns. ”tyttöjen” etsinnän aikana. Valon lisääntyessä ruokahalu vähenee, sanoo Marita.
” Kimi on saanut myös Effeä elokuusta alkaen ja massan lisääntyminen ja turkin laatu on saanut näyttelytuomareiden huomita osakseen. Tämän rodun kissoille syntyy usein kuivia karvoja, mutta niiden määrä ollut nyt olematonta. Muutokset Kimin turkissa ja ruokahalussa alkoivat näkyä nopeasti. Mielenkiinnolla seurataan tilanteen kehittymistä ja sitä tuleeko näiden kolmen Effe-kissan fyysisissä olemuksissa vieläkin räikeämpiä eroja kolmeen muuhun kissaan, joiden ruokintaan ei ole tehty mitään muutoksia. Turren tilanne on toki meidän perheessä suurennuslasin alla vahviten”, Marita lopettaa.
Miksi muutoksia sitten Effen käytön aloituksen jälkeen usein tulee ja miten tuotteesta saa irti kaiken mahdollisen potentiaalin?
Effe on verrattavissa ruokaan. Usein kuulee ajateltavan, että omega-3-rasvahapot mielletään lisäravinteeksi ja niitä käytetään siksi jopa kuuriluontoisesti. Se on osin totta, mutta niiden tarpeellisuus monipuolisen ravinnon tukena on todettu laajoissa ihmisille tehdyissä tutkimuksissa. Mutta miksi puhumme ihmisistä? Omega-3-rasvahapot ovat solun jatkuvassa uusitumisprosessissa tärkeässä roolissa päivittäin, eivätkä vain esimerkiksi pimeinä vuodenaikoina. Me ihmiset syömme usein teollisesti tuotettua ja käsiteltyä ravintoa aivan kuten valtaosa eläimistäkin. Ihanne tilanne olisi tietysti aina se, että ihmiset sekä eläimet saisivat riittävästi ja oikeissa suhteissa kaikkia tarvitsemiaan ravinteita ruokavaliosta tai ruokinnasta, myös omega-3-rasvahappoja. Omegaa saa syömällä mm. rasvaisia syvänmeren pikkukaloja, jotka ovat parhaita omega-3 EPA ja DHA lähteitä. Ei ole sama miten ja millaista rasvahappolisää ruokinnan mukana annostelee tai miten ne puhtaasti ruokinnasta hankkii eläimelle. On tärkeää, että monityydyttymättömiä omega-6 ja 3-sarjan rasvahappoja annostelee oikeassa suhteessa toinen toisiinsa ,ja että EPA-ja DHA-rasvahappoja on ruokinnassa riittävästi. Tässä sen yksinkertaisen asian monimutkaisuus sitten piileekin.
1950-luvulta lähtien ruokavalio on nopeasti muuttunut ihmisillä maailmanlaajuisesti kroonisia rappeuttavia sairauksia edistäviksi. Tämä johtuu räjähdysmäisesti lisääntyneestä tyydyttyneiden rasvojen, suolan, sokerin ja omega-6-rasvahappoja sisältävien kasviöljyjen käytöstä ruokateollisuudessamme. Sama efekti heijastuu eläinpuolelle ja jopa vahvempana ilmiönä. Nykyruokavaliot voivat laukaista sairauksia monella tapaa, mutta näyttäisi siltä, että tärkein mekanismi on ruokavalion ja ruokinnan luoma tulehdusta aiheuttava tila elimistössä. Tulehdustila johtuu omega-6-/omega-3-tasojen epätasapainosta, jota mm. vähän kuluttava elämäntyyli ja lihavuus edistävät yhdistettynä tuohon kasvaneeseen kasviöljyjen käyttöön. Epätasapaino näiden monityydyttymättömien rasvahappojen (PUFA) välillä ja antioksidanttien puute on liitetty useissa tapauksissa kroonisiin rappeuttaviin sairauksiin. Siten elimistö tarvitsee vahvan tulehduksenvastaisen / antioksidatiivisen puolustusjärjestelmän, ihan samalla tavalla kuin se tarvitsee vahvan immuunipuolustusjärjestelmänkin.
Oliivit, jotka ovat tärkeä osa Välimeren ruokavaliota, voivat olla potentiaalinen osa vahvaa antioksidatiivista puolustusjärjestelmää. Oliiviöljyn antioksidantit (polyfenolit) imeytyvät elimistöön, jossa ne estävät erityisesti veren kolesterolia hapettumiselta. Hapettuneet (pahan) LDL-kolesterolin osat (oksisterolit) aiheuttavat monia haitallisia toimintoja solun toiminnassa. Effe Balance Effektri Omega-3 on yhdistelmä kalaöljyä ja extra-neitsytoliiviöljyä ja siinä yhdistyy Välimeren ruokavalion parhaat puolet. Vahva antioksidanttisuoja on avainasemassa kuljetettaessa kalaöljyn herkkiä osia, omega-3 EPA-ja DHA-rasvahappoja solun ja sitä suojaavan kalvon ” rakennustyömaalle”. Effektrissä tämä prosessi on toteutettu poikkeuksellisella tavalla käyttäen vain laadukkaimpia raaka-aineita kalasta ja oliivista.
Pääosin ihmisille, koirille ja hevosille tehdyissä kansainvälisissä tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että omega-3- EPA ja DHA-rasvahappojen määrät ( omega-3-indeksi) ruokinnassa ovat monesti liian alhaiset ja on osalle perusteltua lisätä täydennysrehun muodossa lisää EPA:aa ja DHA:ta ruokintaan. ( ref.)
Marita innostui kertomaan loppuun vielä näyttelykäytännöstä eikä vähiten itse haastattelijan kyselyistä johtuen. Yllätyksenä tuli se, että ennen näyttelyä tehtävät toimenpiteet ovat melko pieniä ja itse tapahtumapäivänä hyvinkin vähäisiä. Tietysti pitkäaikaisempia prosesseja ovat esittelyasennon harjoittelu ja ihmisiin totuttaminen. Vieraiden ihmisten annetaan Maritan ja Jarin kotona ” venyttää ” kissaa näyttelyasentoon harjoitusmielessä aivan kuten tuomarikin tekee pöydällä. Mainitsemisen arvoinen asia valmistautumisessa on tietysti jutussakin sivuttu ruokavalio. Turkin kuntoa kun ajatellaan, niin sieltä ruokinnasta se tasalaatuisuus tulee. Omega-rasvahapoilla on luonnollisesti suuri merkitys turkin ja ihon kuntoon. Sen ovat Marita ja Jarikin hyvin huomanneet verrattain lyhyessä ajassa.
Kimin näyttelypäivän kulku:
” Alkuvalmistelut alkavat kissan pesusta ja föönäyksestä aiemmin viikolla. Näyttelyaamuna viimeistelyä kampaamisella ja kynsien leikkauksella. Päivät alkavat usein kukonlaulun aikoihin, mikäli ilmoittautuminen on esim. 07.30-08.00, riippuen toki siirtymän pituudesta näyttelypaikalle. Lääkärintarkastukset on tehty aiemmin kaikille osallistuville kissoille, mutta käytöntöä on muutettu ns. arvontaperusteiseksi. Arpalipulla valitaan, joutuuko kissa tarkastukseen vai pääseekö se suoraan näyttelyhalliin.
Kissa odottaa kankaisessa näyttelyhäkissä, joka laitetaan desinfioituun alueeseen. Desifiointi suoritetaan ns. varmuuden vuoksi vielä omatoimisesti, vaikka kilpailun järjestäjän velvollisuuteen kuuluu näyttelyalueen desinfioiminen.
Kissalle asennetaan häkkiin vessa sekä juoma-ja ruoka-astiat. Monesti kissalle laitetaan myös ns. pesä, mutta useimmiten kissat makoilevat viileässä hiekkavessassaan. Häkkien väleihin asennetaan useasti välivanerit estämään hajujen leviämistä.
Kissan kilpailunumero ja tuomari saadaan tietoon näyttelyä ennen. Suomessa tuomarinpöydältä tulee tarkastaa ” lähtöjärjestys ” , josta pitää itse huolehtia.” Abseja” on aika-ajoin väleissä eli kissoja, jotka eivät ole paikalla. Tuomari ei yleensä käske suorituspaikalle, joten täytyy pitää yllä pientä tarkkaavaisuutta, jotta ei aiheuta sekaannusta hektisessä kisatilanteessa. Tällaiset tapaukset ovat mahdollisia jos kissanomistajalla on samanaikaisesti kaksi kissaa käsittelyssä eri tuomarilla.
Kissanäytteissä on aina neljä kategoriaa ja jokaisessa tuomari arvostelee urokset ja naaraat sekä juniorit ja pennut. Myös leikatut urokset ja naarat ovat vielä oma ryhmänsä. Tuomarilla on mahdollisuus valita paras jokaisesta edellä mainitusta ryhmästä paneeliin. Paneelissa on kaikkien tuomareiden valitsema paras yksilö jokaisesta kategoriasta. Jokaisen kategorian tuomareiden valitsemista parhaista, tuomarit yhdessä valitsevat näyttelyn voittajat.
Näyttelyn voittaja on BIS = Best in Show.
Näyttelyt ovat usein kaksi päiväisiä, jolloin kahdella eri päivällä käydään läpi kaksi erillistä näyttelyä. Tuomarit vaihtuvat aina uudelle näyttelypäivälle.
Kimi, Marita ja Jari
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.